fbpx

1123 Dog Hill Lane

Wilson, KS 67490

+34 785 658 5316

24/7 Customer Support

Mon - Fri: 9:00 - 17:30

Online store always open

Picture of Daniel P. McHardy
Daniel P. McHardy

Pravá mysl dokáže přečkat všechny lži a iluze, aniž by byla ztracena.

Jak dobýt oblohu

Strach z létání nebo (aerofobie) je typ specifické fobie, která zahrnuje strach z létání nebo letecké dopravy. Zatímco statistiky naznačují, že letecká doprava je ve skutečnosti bezpečnější než cestování jinými prostředky, včetně automobilů a vlaků, létání zůstává běžným zdrojem strachu.

Výzkum naznačuje, že 3% až 40% lidí zažívá úzkost související s létáním každý rok. Odhady na nízké úrovni pravděpodobně představují případy, kdy je stav diagnostikován odborníkem na duševní zdraví, zatímco ty na vyšším konci jsou pravděpodobně výsledkem samohodnocených příznaků letové úzkosti.

Takže zatímco mnoho lidí se bojí létat do určité míry, jen mnohem menší část ve skutečnosti splňuje kritéria pro diagnózu fobie. Ať už se váš strach z létání vyvinul v fóbii nebo ne, může to mít vážné účinky na kvalitu vašeho života.

LAX - IST - KIV

Symptomy

Lidé, kteří mají aerofobii, zažívají přetrvávající a intenzivní úzkost, když přemýšlejí o létání nebo když cestují vzduchem. Příznaky aerofobie, také známé jako aviofobie, jsou podobné příznakům jiných specifických fóbií. Fyzické příznaky strachu z létání mohou zahrnovat:
  • ◈  Zimnice
    ◈ Pocit dušení
    ◈ Zamračené myšlení
    ◈ Dezorientace
    ◈ Zčervenalá kůže
    ◈ Gastrointestinální potíže
    ◈ Zvýšená srdeční frekvence
    ◈ Podrážděnost
    ◈ Nevolnost
    ◈ Třes
    ◈ Dušnost
    ◈ Pocení
 

V některých případech mohou lidé dokonce zažít úplný panický záchvat. Záchvat paniky je epizoda intenzivního strachu, který může být doprovázen příznaky, jako je bušení srdce, pocit odtržení od reality a strach ze smrti.

Další lidé se strachem z létání jsou na letišti vcelku pohodlní, ale začínají se u nich projevovat příznaky předcházet do letadla. Jiní mají potíže, které začínají, později dorazí na letiště.
 

Předvídavá úzkost, při které začnete pociťovat strach z létání dlouho před plánovaným letem, je extrémně běžná.

Související podmínky

Strach z létání může být způsoben nebo zhoršen,pokud máte určité jiné fobie a úzkostné poruchy.

 
  • Klaustrofobie: Lidé s klaustrofobií často pociťují strach z létání kvůli omezeným prostorům a nedostatku osobního prostoru.
  • Strachvýšek: Obecný strach z výšek může také vést ke strachu z létání.
  • Sociální nebo zárodečná fobie: U lidí se sociální úzkostnou poruchou nebo strachem z choroboplodných zárodků se často rozvíjí strach z létání, protože budou nuceni trávit dlouhou dobu s cizími lidmi.

V mnoha případech může řešení těchto základních stavů pomoci zmírnit příznaky aerofobie. Léčba těchto souvisejících obav je často stejná jako léčba jiných typů fobií.
 

Některé fyzické poruchy mohou přispět ke strachu z létání, včetně:

 
  • Blokování dutin nebo středního ucha, které může během letu způsobit bolest nebo závratě.
  • Studené, chronické problémy s dutinami nebo stavy jako vertigo nebo ušní poruchy mohou způsobit velmi skutečný strach z fyzického nepohodlí.
  • Kardiovaskulární onemocnění nebo jiné stavy, které zvyšují riziko vzniku krevních sraženin, což může vyvolat obavy z rozvoje hluboké žilní trombózy během letu.

PRG - LHR - LAX

Zvládání

Kromě léčby své fobie existují také věci, které můžete udělat sami, abyste se vyrovnali se strachem z létání.

 
  • Vzdělávejte se v procesu létání: Seznámení s tím, jak fungují letadla, proč dochází k turbulencím a co znamenají různé zvuky a nárazy, může pomoci učinit létání méně děsivým. 
  • Identifikujte iracionální myšlenky: Negativní a katastrofické myšlení může přispět k vašemu strachu z létání. Naučte se, jak tyto negativní myšlenky rozpoznat, když k nim dojde, poté si je procvičte a nahraďte je realističtějšími a užitečnějšími.
  • Naučte se rozpoznávat spouště: Když přemýšlíte o létání nebo když během letu pociťujete úzkost, věnujte pozornost myšlenkám nebo situacím, které vašemu strachu předcházely. Pokud si začnete všímat, že určité aspekty létání obvykle vyvolávají pocity úzkosti, budete schopni lépe naplánovat, jak se s těmito situacemi vypořádat, jakmile nastanou.
  • Cvičte relaxační techniky: Může být užitečné vybudovat „relaxační sadu nástrojů“ nebo repertoár relaxačních strategií, které můžete použít, když začnete pociťovat pocity strachu. Používejte techniky, jako je hluboké dýchání, vizualizace a progresivní svalová relaxace, s věcmi, které vyvolávají vaši úzkost. Časem mohou tyto techniky pomoci snížit váš strach z létání.

Slovo z Galleon Bay

Strach z létání může mít zásadní dopad na kvalitu vašeho života. Správnou léčbou se však můžete naučit tuto běžnou fobii zvládat a dokonce ji překonat.

Jak dobýt oblohu

Strach z létání nebo (aerofobie) je typ specifické fobie, která zahrnuje strach z létání nebo letecké dopravy. Zatímco statistiky naznačují, že letecká doprava je ve

Na článek »

Co je to fotografování?

Úvod Technicky je fotografie umění zachytit a zpracovat světlo pomocí senzoru nebo filmu. Ale podstatou fotografie je vážit si okamžiků a sdílet je se světem.

Na článek »

Gemstones

Gemstone, any of various minerals highly prized for beauty, durability, and rarity. A few noncrystalline materials of organic origin (e.g., pearl, red coral, and amber) also are

Na článek »