
Lagavulin 16 Year Old
Název Lagavulin je anglický překlad gaelského ‘Lag a‘ Mhuilinn ‘, což znamená dutina mlýna. Místní zemědělec John Johnston založil palírnu v roce 1816, na dohled od hradu Dunyvaig; v oblasti však již mnohem déle probíhá nedovolené pálení.
Lagavulin byla jednou ze šesti whisky prodávaných jako součást sortimentu Diageo „Classic Malts of Scotland“ (spolu s Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Oban a Talisker). Lagavulin je známý tím, že používá pomalou rychlost destilace a hrnce ve tvaru hrušky.
Základní řada zahrnuje Lagavulin 8 yo a Distillers Edition. K dispozici je také 25leté a 30leté plnění do lahví a pravidelné 12leté plnění do lahví. Whisky Lagavulin16 yo zraje v dubových sudech.

země
Skotsko
region
Islay
barvivo
Ano
ABV %
43
stáří
16 dvanáct
Poznámky k degustaci
Nos
Lékořice, kouř, náznaky rašeliny s ovocnou sladkostí. Kousky dubu, jódu a vanilky. Jemné a vyvážené.
chuť
Suchý dub, rašelina s náznaky třešňové sladkosti a kouře. Střední tělo s jódem a dehtem na pozadí. Trochu jednostranné. Ne nejsložitější chuť a ne pozoruhodná a nezapomenutelná rašelinová bomba, kterou jsem očekával.
Finiš
Středně dlouhý s rašelinou a náznaky dubu a vanilky.
Whiskey Rating
Konečný závěr
Lagavulin je klasickým příkladem toho, jak kouř není tupý nástroj, který zakrývá vše v mlze, ale prvek, který pracuje se všemi příchutěmi vznikajícími při destilaci a zrání. Lagavulin není `` kouřový '', jeho rašelina se pohybuje do podivného území čaje a dýmky Lapsang Souchong, rybích boxů a kipperů. Voní po vavřínu a lehkých obilovinách, ale je vždy sladký. Na patře je více kreosotu s náznakem řasy a trochou jódu. Komplex.